Jarentabel
Voor mij begon het met kleine glaasjes bij het eten, al ver voor dat ik ook maar aan bier mocht denken. Wijn hoort nou éénmaal bij een lekkere maaltijd, zo keken en kijken we er thuis tegenaan. Vanaf het moment dat ik mezelf teenager mocht noemen verdween de interesse voor wijn naar de achtergrond om langzaam plaats te maken voor pils. Voor je 16e dronk je dat zonder de aanwezigheid van je ouders, daarna ook met... Tijdens de studie kwam het vloeibare en fruitige fenomeen weer voorzichtig om de hoek zetten, zo lang het maar niet te veel kostte! Hoeveel bulgaarse slobberwijntjes of van die Chenetjes (met die scheve hals die ze ook bij GTST hadden) we wel niet ons huis in hebben gesleept? De betere wijnen werden natuurlijk bij pa en ma thuis of tijdens galadinertjes gedronken. Dan ga je aan het werk en loop je op een dag een wijnkelder in die "de wereld" heet. Of het nu de wat dikkere portemonnee is of de gerijpte papillen op m'n tong, wijn is niet meer weg te denken uit onze kelder. Het is een evolutie die ik gelukkig ook bij anderen heb mogen constateren: van het zeuren om een bodempje, via het slobberen naar het decanteren... what's next? Geen idee, de volgende vraag is veel meer van belang: Wat is nou een goed wijnjaar en wat niet? Het antwoord vind je in de onderstaande tabel ingedeeld per land en streek (Bulgarije voeg ik alleen toe op dringend verzoek), van ergens in de vorige eeuw tot aan 2005, of klik hier voor vele jaren wijnplezier.
Labels: Gastronomie
0 Comments:
Een reactie posten
<< Home