Beugelbekkie
Dat brengt mij meteen (of “eindelijk” voor de marketing manager van Grolsch) bij mijn eerste reactie op de Weizen-campagne van de Twentse brouwer. Een waarachtig wit gat in de markt. Wit is geen Weizen en vice versa. Ik denk dat hiermee een latente vraag van aanzienlijke omvang zou kunnen worden beantwoord. Laat het ‘m daar in de marketing nou net om gaan! Je moet misschien heel even je calvinistische gevoelens onderdrukken: een echte puritein zou kunnen zeggen dat “je het Duitse bier in het land van herkomst moet houden”. Maar dat is toch niet meer van deze tijd. We horen de Fransen ook niet klagen over het Duitse wijnaanbod? Slecht voorbeeld, Fransen klagen altijd, maar u begrijpt wat ik bedoel. Het is veel zinvoller om Grolsch Weizen Dunkel eens te vergelijken met het aanbod van onze oosterburen. De beugel is alweer een tijdje open en de fles inmiddels bijna leeg, dus een kleine analyse ben ik u inmiddels wel verschuldigd…
Mooie kleur, lekker troebel, precies goed. Helemaal uitschenken, de beschrijving is helder. De smaak: goed in balans, een zuurtje (citroen) en wat caramel. Al met al een lekkere traktatie. Maar er is een “maar”. Voor een Dunkel vinden wij het bier aan de lichte kant. Voor de duidelijkheid: wij zijn ik nu hier achter mijn laptop en mijn vader, oom, broer en ik vorige week. Wij concludeerden toen al dat de meeste Duitse (Dunkel) Weizens zwaarder zijn, soms wat te zwaar en bitter, maar toch. Je krijgt het gevoel dat de Grolsch Weizens ietwat toegankelijker zijn gemaakt om een groter publiek aan te spreken. Een massa waar ik stiekem ook toe behoor, want ik moet laagdrempelig aan mijn lang gehalsde glas kunnen komen (lees: de kroeg om de hoek of de Albert Hein daarnaast). Ik kan hier dus wel stellig gaan verklaren dat het allemaal meer Duits en zwaar moet, maar volgens mij is dit toch niet de bedoeling. Het is en blijft een lekker goedje… en die beugels blijven fascineren.
Grolsch Weizen Dunkel is geen typische Duitser, maar al helemaal geen Hollands wit biertje. Het zit er ergens tussenin. Wat ons betreft een toevoeging op het landelijke bieraanbod, zonder dat je dat six-packje in Duitsland hoeft te laten staan tijdens je vakantie.
Zum Wohl!
PS Ik zet mijn verhaal ook op mijn hyves-blog, dus die 8 drinkers die je met 8 flessen Weizen kan buzzen worden vergezeld door een kleine 300 nieuwsgierige lezers...
Labels: Column, Gastronomie